Du er her:

Dåb er vigtig af Henrik Oest

To venner møder hinanden på vejen. Den ene er ledsaget af sin søn, der er 18-20 år med langt hår og hippie-tøj. De to venner taler om børneopdragelse. Vennen med sønnen siger: ”Vi døbte ikke vores søn, fordi han selv skulle bestemme, når han blev stor nok, og nu har han bestemt, at han ville have været døbt som lille”.

Som forældre kan man ikke undgå at tage beslutninger for sit barn. Det er det, den lille vittighed illustrerer. Det lille barn kan jo ikke hanke op i bleen og kravle hen i kirken og blive døbt. Det er forældrenes ansvar at tage beslutningen om dåb eller ej. Og der er mange børn, der i konfirmationsalderen ville have ønsket, at de var blevet døbt som små. For de unge er det grænseoverskridende at blive døbt, stå frem der helt alene, når de fleste af deres kammerater ’har styr på det’, fordi de blev døbt som små.
Barnedåben er fremfor alt en gave. En gave at høre Gud til, at få del i den kristne tradition, der har været danskernes i mere end 1000 år. Barnedåben er som en gave, man får frit, og som man selv senere kan bestemme i hvor stort omfang, man vil gøre brug af. Man kan pakke gaven op og bruge den, eller man kan lægge gaven på en hylde eller på loftet, glemme alt om den, men den er stadig fuldt ud gyldig.
Som forældre vil man det allerbedste for sit barn. Derfor er det naturligt for de fleste at få deres barn døbt, give dem gaven at få kristentroen som en del af de små børns identitet og basis i livet. Men på trods af det tyder alle statistikker på, at færre og færre forældre lader deres børn døbe, og ingen ved helt hvorfor.
Nogle forældre synes måske ikke, at man vil bestemme over sit barn, men som sagt - det gør man jo alligevel, og man kan godt spørge, om det ikke er en større beslutning ikke at døbe end at give sine børn dåbens frie gave. Andre forældre tænker måske, at dåben ikke betyder så meget. ”Gud holder vel af vores børn alligevel”, tænker de. Jo, Gud holder af alle børn, men hans søn blev døbt og gav os befalingen om at døbe alle til at høre Jesus Kristus til. Dåben er indgangen til kristendommen. Atter andre synes måske, at man er fremmed
overfor det at gå i kirke med sit barn. Man kender ikke præsten, kender ikke sin sognekirke. Vær dog ikke i tvivl om, at vi i Helligåndskirken vil gøre alt vores til, at barnedåben bliver en god og vedkommende oplevelse. Der er måske også
nogle, der fravælger barnedåben, fordi man som nybagte forældre ikke har overskud til at invitere hele familien og lave fest for så mange. Dertil er kun at sige, at der ikke er nogen regler for, at man skal holde stor fest efter en barnedåb. Det vigtigste er barnet, ikke antallet af retter på buffet’en.
Det er en overvældende succes med babysalmesang, og flere og flere forældre kommer med deres børn til det, fordi børnene elsker det. Lad det fortsat være en succes med barnedåben, som det har været i Danmark gennem 1000 år. Børnene elsker det, og vi står med åbne arme og vil gerne døbe - ved søndagens gudstjeneste - eller hvis det passer bedre også en anden dag. Så kom bare, I skal være så hjertelig velkomne. Det er vigtigt for børnene, for kirken, for fremtiden.

Del dette: