Video: Kirkens hybridorgel

Lyt til Anders Gadens fortælling om Helligåndskirkens orgel: Her

Banebrydende hybrid-orgel i Helligåndskirken

Banebrydende hybridorgel fra 19 til i alt 70 stemmer blev indviet søndag d. 21. oktober i Helligåndskirken, Aarhus V.

Det er første gang dette sker i Danmark. Det kan komme til at sætte nye standarder for orgler og orgeludvidelser. Derfor er det banebrydende.

Fra traditionelt pibeorgel – til banebrydende hybridorgel, en kombination og sammenbygning af det eksisterende orgel og et digitalt Allen Organ-instrument, bygget i USA.

Fra et orgel med 19 stemmer – til det store sammenbyggede orgel, der bringer klang-palletten op på i alt 70 stemmer.

Organist Anders Gaden er en glad og lettet organist, som ser meget frem til at tage instrumentet i brug:

• Det giver nogle helt nye muligheder for at variere orgelspillet på det klanglige og dynamiske felt. Både med de dybest klingende registre til de højeste, ligeledes med rækkevidde fra de svagest klingende stemmer til den største og bredeste klang, som man kan forestille sig, siger Helligåndskirkens organist og kantor Anders Gaden.
  • Grunden til, at vi valgte denne særlige løsning, bunder i dels økonomiske og pladsmæssige forhold, men i høj grad også i et ønske om at ville prøve kræfter med noget, som vi anser som banebrydende teknologi indenfor fremtidens orgelbygning. Vi tror på, at kombinationen mellem den gedigne danske orgelbygningstradition og den senest udviklede teknologi indenfor digitalorgler vil resultere i et fornemt resultat, siger Anders Gaden.

Orgeludvidelsen har kostet knap 800.000 kr. og det fulde beløb er skænket af Herman Sallings Fond.

Den valgte løsning kan stort set ikke ses i kirkerummet. Det eneste man kan iagttage er det nye hvide spillebord, som diskret står nede bagved, hvorfra organisten kan styre både det nye og det gamle orgel. Det er mobilt, så det også kan køres rundt i kirkerummet ved koncerter.

Det er det svenske firma Svensk Orgelkonsult A/B i Stockholm der har udført arbejdet. Firmaet er franchise tager af det amerikanske orgelfirma Allen Organs, der i årtier har bygget digitale orgeler, og er et af verdens førende fremstillere af elektroniske kirkeorgeler.

Orgelet erbygget sammen med vores eksisterende pibeorgel, og slutresultatet er et unikt instrument ikke tidligere set i Danmark. Fra orglets nuværende 19 stemmer har vi fået i alt 70 stemmer, cymbelstjerne og et programmerbart registreringssystem samt meget andet der kan få julelysene til at funkle i enhver organists øjne.

Galleri